Jacqui van Kemenade, specialist in kijken en luisteren

voedingshuisarts

Jacqui van Kemenade, ook bekend als voedingshuisarts, stelt zich graag voor: “Ik ben geen hoogleraar, geen epidemioloog en ook geen wetenschapper. Ik was zelfs tot heel recent geen schrijver. Ik ben wel al 20 jaar huisarts en heb een kaderopleiding diabetes gedaan. Het voordeel is dat ik daardoor bijna dagelijks patiënten zie van vlees en bloed. Dat zijn de patiënten waar al die wetenschappers over schrijven; ze zitten bij mij in de spreekkamer of leuker nog, ik zit bij hen thuis op de koffie. Daar kijk ik onbeschaamd in de keukenkasten en in het beruchte medicijnkastje naast de spiegel in de badkamer dat vol zit met onduidelijke pillen waarvan niemand meer weet waarvoor ze waren.”

“Wij huisartsen zijn generalist maar specialist in kijken en luisteren. We zien de mensen komen en gaan en zwoegen met persoonlijke (dieet)doelen. Hoe houd ik mijn patiënten duurzaam gezond, ook zonder pillen, en kan dit eigenlijk wel? Ja, het kan. Ik heb mensen met een chronische ziekte met de juiste adviezen hun leven spectaculair zien veranderen. Dat wens ik iedereen toe!”

Leefstijl op recept

Het kan twintig jaar duren voordat een aandoening zoals diabetes type 2 tot uiting komt. “Het is dus als het bekende topje van de ijsberg. Wij huisartsen zien die top met onze (lees)bril op. Totdat we hopelijk anders gaan denken en een duikbril opzetten en onder water gaan kijken. Dan zien we het: we staan op de piek van de ijsberg. Het overgrote deel van de berg bevindt zich onder water. Wat betekent dit? Dat een groot deel van de westerse ziektes door ons pas behandeld wordt op het moment dat het piekje boven water verschijnt.”

Haar visie heeft Jacqui beschreven in haar boek: Leefstijl op Recept. Het is een verslag van haar diepzeeduik naar de ijsberg onder water. Het boek is voor iedereen die in zijn eigen leven wil duiken. Die op zoek is naar het recept voor een optimale, duurzame, blijvende, maximale, leefbare leefstijl.

Een onderwateravontuur op zondag 24 mei 2020

In deze lezing neemt Jaqcui je mee in een onderwateravontuur. Doe je wetsuit aan, pak je duikbril en een zuurstoftankje is ook wel handig want het wordt een lange duik. Klaar voor de sprong? Knijp je neus dicht en laat je achterovervallen!

Welkom in de wondere onderwaterwereld van leefstijl.

  • Lezing: 30 minuten.
  • Maximaal aantal deelnemers: 50 personen.
  • Kosten: 5 euro per persoon.*
  • Meer info over deze Voedingshuisarts.
  • Inschrijving opent eind maart.

Meer over voedingshuisarts Jacqui van Kemenade

Huisarts Jacqui van Kemenade is sinds 20 jaar huisarts. Ze zet zich buiten haar eigen leefstijlpraktijk om ook op allerlei mogelijke manieren in om leefstijl en voeding meer op de agenda te zetten in Nederland. Hierdoor heeft ze een grote bijdrage geleverd aan de leefstijl ‘vibe’ die nu door heel het land klinkt.

  • Om af te vallen is je hormoonsysteem cruciaal: wat kun je doen? (AD, januari 2020)
  • Arts: Overgewicht en diabetes geen kwestie van eigen schuld, dikke bult (nu.nl, 20 november 2019)
  • Genomineerd voor Leefstijlprofessional 2020 (Arts en Leefstijl)

Jacqui’s drang naar meer kennis en inzicht over een gezonde lifestyle heeft haar aangezet tot het recent verschenen boek: Leefstijl op Recept. Het boek heeft in de top 60 bestverkochte boeken gestaan en gaat nu al de 4e druk in.

Jacqui is ook bestuurslid van patiëntenorganisatie ‘Je leefstijl als medicijn’, tevens aanwezig op de GezondDorp Belevingsmarkt.

* ) Deze bijdrage gaat naar Stichting GezondDorp. En maakt het (mede) mogelijk deze GezondDorp Belevingsmarkt te organiseren, alsook om in de toekomst andere activiteiten te ontplooien die bijdragen aan onze visie: “GezondDorp streeft naar een samenleving waarin we op een vitale manier oud worden!”.